Porachunki Podatkowe

Porachunki Podatkowe

Podatki wpływają na Twoje życie!

W pewnym momencie stajesz się podatnikiem. Czy tego chcesz czy nie. Możesz kontrolować ten wpływ, aby nie był szkodliwy!



Pokazywanie postów oznaczonych etykietą nierezydent. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą nierezydent. Pokaż wszystkie posty

piątek, 24 września 2010

WYPŁATY NA RZECZ NIEREZYDENTÓW IFT-2R

Jakie wypłaty na rzecz nierezydentów skutkują koniecznością sporządzania przez płatników informacji o wysokości przychodu (dochodu) uzyskanego przez podatników podatku dochodowego od osób prawnych niemających siedziby lub zarządu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej IFT-2R?

Informację o wysokości przychodu (dochodu) uzyskanego przez podatników podatku dochodowego od osób prawnych niemających siedziby lub zarządu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej IFT-2R sporządzają płatnicy dokonujący wypłat wyłącznie z tytułów wymienionych w art. 21 ust. 1 oraz art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (t.j.: Dz.U. z 2000 r. nr 54, poz. 654 ze zm.).

Obowiązek ten ciąży na płatnikach także wtedy, gdy na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych nie są oni zobowiązani do poboru podatku od ww. należności (art. 26 ust. 3d ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych), jak również wówczas, jeśli w roku podatkowym sporządzali już na wniosek nierezydentów informację o wysokości uzyskanego przychodu (dochodu) IFT-2 (art. 26 ust. 3a ww.ustawy).

Jeżeli masz pytania dotyczące niniejszej informacji, napisz do mnie: porachunki.podatkowe@gmail.com