Powraca problem panieru i bułki tartej.
W interpelacji nr 19351 z dnia 8 listopada 2010 r. w sprawie
rozbieżności interpretacyjnych dotyczących wysokości stawki podatku VAT w odniesieniu do tzw. panieru, jeden z posłów zwrócił się do Ministra Finansów o wyjaśnienie problemu stawki VAT na panier i bułkę tartą.
O ile organy podatkowe nie mają problemu ze stawką VAT w wysokości 7% na bułkę tartą, gdyż zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy o VAT, do wymienionych w załączniku nr 3 do tej ustawy ma zastosowanie stawka obniżona - w załączniku w poz. 25f zostały wymienione „wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe - wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta” - oznaczone symbolem PKWiU ex 15.82.13-90.00.
To już w przypadku panieru nie jest to tak oczywiste.
Ogany podatkowe chcą aby jego sprzedaż była opodatkowana stawką podstawową.
Problem jest nadal aktualny, gdyż w po nowelizacji bułka tarta będzie nadal opodatkowana stawką obniżoną jako poz. 35 zał. nr 3 do ustawy o VAT:
ex 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane – wyłącznie chleb przaśny (maca), opłatki sakralne i podobne produkty, bułka tarta.
Do panieru zapewne będzie trzeba stosować stawkę 23%, chyba że Minister Finansów wyjaśni coś w swojej odpowiedzi na interpelację.
Opłata za produkty z tworzyw sztucznych
5 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz