Porachunki Podatkowe

Porachunki Podatkowe

Podatki wpływają na Twoje życie!

W pewnym momencie stajesz się podatnikiem. Czy tego chcesz czy nie. Możesz kontrolować ten wpływ, aby nie był szkodliwy!



poniedziałek, 22 listopada 2010

PANIER I BUŁKA TARTA. JENDAK SIĘ RÓŻNIĄ. STAWKĄ VAT!

Powraca problem panieru i bułki tartej.

W interpelacji nr 19351 z dnia 8 listopada 2010 r. w sprawie
rozbieżności interpretacyjnych dotyczących wysokości stawki podatku VAT w odniesieniu do tzw. panieru, jeden z posłów zwrócił się do Ministra Finansów o wyjaśnienie problemu stawki VAT na panier i bułkę tartą.

O ile organy podatkowe nie mają problemu ze stawką VAT w wysokości 7% na bułkę tartą, gdyż zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy o VAT, do wymienionych w załączniku nr 3 do tej ustawy ma zastosowanie stawka obniżona - w załączniku w poz. 25f zostały wymienione „wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe - wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta” - oznaczone symbolem PKWiU ex 15.82.13-90.00.

To już w przypadku panieru nie jest to tak oczywiste.
Ogany podatkowe chcą aby jego sprzedaż była opodatkowana stawką podstawową.

Problem jest nadal aktualny, gdyż w po nowelizacji bułka tarta będzie nadal opodatkowana stawką obniżoną jako poz. 35 zał. nr 3 do ustawy o VAT:

ex 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane – wyłącznie chleb przaśny (maca), opłatki sakralne i podobne produkty, bułka tarta.

Do panieru zapewne będzie trzeba stosować stawkę 23%, chyba że Minister Finansów wyjaśni coś w swojej odpowiedzi na interpelację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz