Od początku roku 2011 stawka podatku VAT w wysokości 5% będzie miała zastosowanie do następujących rodzajów pieczywa:
· pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni (poz. 23 załącznika nr 10) zaliczone wg PKWiU do symbolu 10.71.11.0,
· pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty (poz. 24 załącznika nr 10) zaliczone wg PKWiU do symbolu 10.72.11.0,
· chleb przaśny (maca) i bułka tarta (poz. 25 załącznika nr 10) zaliczone wg PKWiU do symbolu 10.72.19.0.
Dla określenia stawki VAT obowiązującej na pieczywo razowe istotne znaczenie ma jego termin przydatności do spożycia.
Tylko pieczywo o terminie przydatności do spożycia do 14 dni, korzysta ze stawki obniżonej 5% VAT.
Jak sprawdzić wiarygodność kontrahenta?
2 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz