Od dnia 1 stycznia 2011 r. zaczyna obowiązywać nowelizacja ustawy o VAT, która między innymi zmienia stawki podatku na niektóre towary i usługi. Wśród towarów objetych potencjalnie nową stawką podatku mogą się znaleźć wafle tortowe oraz wafle przekładane masą lub galaretką.
Ze względu na nowe brzmienie przepisów ustawy o VAT dla wyjaśnienia kwestii stawki VAT z pytania niezbędnym jest ustalenie co oznaczają pojęcia: „data minimalnej trwałości” oraz „ termin przydatności do spożycia”. Ich definicja zamieszczona została we wskazanych niżej przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w związku z czym w oparciu o ich brzmienie powiedzieć należy, że:
· przez datę minimalnej trwałości rozumie się datę, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości – data powinna być poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed" albo określeniem „najlepiej spożyć przed końcem ...";
· przez termin przydatności do spożycia rozumie się termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia; termin ten jest podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się; data powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do: ...".
Walka z cyberzagrożeniami
16 godzin temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz