Tortilla i pizza turecka to towar, który należy zaklasyfikować poz. 10.73.11 PKWiU, tj. wyroby mączne.
Zgodnie z załącznikiem nr 3 do ustawy o VAT klasyfikacja tego towaru obejmuje stawka 5% podatku VAT.
W niniejszej sprawie podatnik zajmował się handlem hurtowym wyrobami piekarniczymi i mięsnymi. Spółka kupowała towary z krajów UE, tj. tortillę, w skład której wchodzi mąka (60%), woda, olej roślinny, białko zbożowe, sól, soja, proszek do pieczenia, cukier, syrop, środki konserwujące, mąka owsiana, drożdże, termin do spożycia 6 miesięcy oraz pizzę turecką, w skład której wchodzi: mąka pszenna, woda, cebula, 10% wołowiny, tłuszcz 8%, obrane pomidory, sok pomidorowy, sól, przyprawy, termin do spożycia 6 miesięcy. Towar ten dalej jest odsprzedawany krajowym odbiorcom.
Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu potwierdził, że są to wyroby mączne, sklasyfikowane według PKWiU z 2008 r. - 10.73.11.
W załączniku nr 3 do ustawy o VAT, zawierającym "Wykaz towarów i usług podlegających opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 7%" (w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. - 8%), pod pozycją 36 znajdują się towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.73.11.0, tj. "Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne".
Stawka podatku w tym przypadku będzie wynosić 5%.
Opłata za produkty z tworzyw sztucznych
4 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz