Od dnia 1 stycznia 2010 r. dla usług restauracyjnych i cateringowych oraz krótkoterminowego wynajmu środków transportu inaczej niż wcześniej, określa się miejsce ich świadczenia.
W przypadku usług restauracyjnych i cateringowych obowiązuje zasada ich opodatkowania w miejscu, gdzie te usługi są faktycznie wykonywane (bez względu na status nabywcy). Wyjątkiem jest świadczenie usług restauracyjnych i cateringowych na pokładach statków, statków powietrznych lub pociągów podczas części transportu pasażerów wykonanej na terytorium Wspólnoty. W takim przypadku miejscem świadczenia tych usług jest miejsce rozpoczęcia przewozu osób.
W przypadku usług krótkoterminowego wynajmu środków transportu miejscem świadczenia usług jest miejsce, w którym te środki transportu są rzeczywiście oddawane do dyspozycji usługobiorcy (niezależnie od statusu usługobiorcy).
Wynajmem krótkoterminowym środków transportu jest ciągłe posiadanie środka transportu lub korzystanie z niego przez okres nieprzekraczający 30 dni, a w przypadku jednostek pływających – przez okres 90 dni.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak określić miejsce świadczenia usług, napisz do mnie: porachunki.podatkowe@gmail.com
Opłata za produkty z tworzyw sztucznych
3 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz